Company
Start Om Kontakt Medlemmar Arkiv Medlemsinfo Framträdanden

 

 

Om

MOTALA STORBAND startade sin verksamhet 1967

 

Initiativtagare var de numera bortgångna musiklärarna

Didrik af Wåhlberg och Kurt Broman.

 

MOTALA STORBAND var ett av de första som bildades i den renesans för storband som blev följden efter en period av mycket pop och rockmusik.

 

En uppmärksammad turné gjordes 1969 i ett i övrigt storbandsfritt Norrland och kom att bli en framgång för storbandet och kanske påverkade denna turné även lokala musiker att bilda egna band.

 

I början av 70-talet var MOTALA STORBAND initiativtagare till tisdagsdanserna på Motala Stadshotell. Detta blev en epok som höll i 10 år och kom att bli ett begrepp långt utanför Motalas gränser. Tisdagsdanserna lever fortfarande och är numera hotellets enda danskväll med levande musik.

 

Under 80-och 90-talet har dans- och konsertverksamheten blandats och många av landets främsta jazzartister har genom åren gästat orkestern som solister.

 

Under årens lopp har bandet många gånger fått starta om från början med nya medlemmar och antalet medverkande musikanter har uppgått till närmare hundratalet. Vid några tillfällen har bandets fortlevnad varit hotad då det varit svårt att mönstra en fulltalig besättning.

 

Vokalisten Bertil Holmström och saxofonisten Torbjörn Svensson har varit med flest år.

 

De som ledsagat bandet musikaliskt genom åren har vait:

 

67-72    Didrik af Wåhlberg

73-84    Birger Edlund

84-92    Leif Segerberg

92-03    Göran Hovlund

03 vt     Arvid Johansson

03 ht-ff  Benny Waldner

 

MOTALA STORBAND har hela tiden drivits som en studiecirkel i föreningsform med terminsvisa repetitioner en gång per vecka. Målsättningen har varit en strävan mot förkovran i den musikstil vi representerar, till glädje för oss själva och vår publik. I låtarkivet finns ca 500 titlar. En del av dessa tillhör standardrepertoaren men där finns även material från arrangörer vi samarbetat med samt en del eget material.

 

Idag är ca hälften av medlemmarna Motalabor, övriga kommer från grannkommuner på en radie av 3 mil. Ålderspridningen i bandet går över generationsgränser och mellan yngsta och äldsta medlemmen skiljer drygt 40 år.

 

MOTALA STORBAND av idag är av hög amatörklass och har flera mycket duktiga solister. Bandet har spelat in en CD-platta vid Radio Östergötlands studio i Norrköping med 12 tittlar. Melodier som förhoppningsvis kommer att glädja radiolyssnare under lång tid framöver.

 

Kjell Johansson

Sekreterare

 


Copyright © 2009 Webbdesign Hillar.com IT-konsult <> Tfn 0142-158 74 <> E-post info@hillar.com