DAGBOK
Motala Storbands turné till Heidelberg
27/6-4/7 -01


  • Tisdag 19/6. Repetition, den sista före avresan. Konserten vid Vätterrundan blev mycket lyckad och kan vi hålla samma klass under turnén bör den bli succéartad.

    roadmap.jpg
  • Onsdag 27/6. Bussen, inklusive Bertil Holmström hämtar Erik Nyström i Linköping för vidare transport till Motala där ilastning sker och avgång mot Mjölby vid 18-tiden. Stopp i Skillingaryd för intag av medhavd förtäring bestående av potatissallad och kassler. Färja Helsingbor-Helsingör och Rödby-Puttgarden vid midnatt.

  • Torsdag 28/6. Vidare färd genom Tyskland på Autobahn förbi Lübeck, Hamburg, Hannover, Kassel, Frankfurt och Heidelberg och anländer vid 14-tiden Hockenheim som blir vårt huvudkvarter under turnén. Inkvartering på Hotell Achat i dubbelrum. Vi fick genast låna ett rum för att stilla den värsta spellängtan med ett kort rep. Repet blev dock kortare än beräknat då det redan efter två stycken kom in en dam från hotelledningen och sa att vi inte fick spela förrän efter kl 18 eftersom det pågick en IT-konferens i rummet bredvid.
    På kvällen åkte vi till en närliggande gård för att äta middag. Vi trakterades väl med mat och dryck och vi bjöd på några typiska visor ur vår sångskatt.

    Vid hemkomsten promenerade en del av oss till ett festtält i närheten av hotellet. Festen var dock slut för kvällen.

  • Fredag 29/6. På förmiddagen vila.
    Efter lunch for vi med bussen mot Schönau i den vackra Neckardalen där vi mottogs av borgmästaren som guidade oss runt i sin stad och som avslutning på vandringen fick vi dricka ur en springbrunn som gav ömsom vatten, ömsom vin. På kulturhuset fick vi mottaga en present som minne av besöket och utanför huset hade en scen riggats upp där vi skulle spela senare på kvällen.
    Vi begav oss upp till idrottsföreningens sportanläggning med konstgräs och tartanbanor. Där bjöds vi på mellanmål och därefter utbröt ett spontant rörelsebehov i form av deltagande i en mängd sportslika grenar som granatkastning, freesbee, fotboll, spjut- och kulkastning, slungboll samt kast med liten boll. Resultaten varierade men leklusten var stor.

    Konserten blev mycket lyckad, en av de bästa vi någonsin gjort. Publiken var helnöjd och ibland förstummad, speciellt efter Göran Larssons Arturo-break i Night in Tunisia, och lockade oss till två extranummer med sina applåder.

    Efter konserten fick vi transport upp på berget till skytteföreningens paviljong där förtäring var uppdukad och vi lät oss väl smaka. Kvällen utvecklades till en sångduell mellan värdar och gäster som värdarna vann med uddamålet, även om Claes Tilly och Michael Roos gjorde vad de kunde genom att dansa och sjunga tyska visor, bl a 'Tyrolerhatt' och 'Ein Prosit'.
    Vid 2-tiden var åter på hotellet.

  • Lördag 30/6. Fm fria aktiviteter. Några for till Hockenheim ring för att titta närmare på motorbanan medan andra vilade upp sig inför em strapatser.

    eichter2.jpg
    eichter2.jpg
    Med bussen for vi till Eichtersheim där festligheter pågick i slottsparken för 10:e året i följd.
    En symfoniorkester under ledning av Gerhard Ohnheiser, musikledare från trakten, och där våra brassungdomar medverkade, övade på stora scenen till en kvart över 17 varför det blev lite stressigt för storbandet att duka upp på scenen och göra soundcheck.

      Konserten var emellertid ännu en gång mycket lyckad ocn Göran Larsson rev ner om möjligt ännu större applåder med sitt numera bevingade break och landshövdingen och alla övriga i publiken svängde med i låtarna. Så långt hade vädret varit helt underbart så vi tyckte det skulle passa med 'On a Clear Day' som avslutningnummer, men som om högre makter kände sig hotade av storbandets framträdande började det mitt under låten att blåsa något alldeles förskräckligt, rena orkanen som drog fram genom slottsparken. Vi kunde dock avsluta stycket och packa ihop våra saker.

    Därefter var det brassgruppens tur att under Claes Tillys ledning framföra sitt konsertprogram vilket började mycket lovande med en komposition av Michael Roos. Det uppskattades av publiken men sedan öppnade sig himlen och regnet öste ner. De flesta i publiken försvann som i ett slag men en tapper skara äntrade scenen och intog nya positioner bakom orkestern som tappert spelade vidare och genomförde en lysande konsert. Även om applådåskorna var mäktiga så var det ändå ur det riktiga åskvädret som blixten slog ner och strax frambringade brandkårens sirénfanfar.
    Det blev ett längre uppehåll i programmet men sedan kunde symfoniorkestern börja endast ca 40 min försenade och inledde med Prokofjews 'Peter och vargen' följt av ett solo för violoncell. Kvällens huvudnummer var "Tavlor från en Utställning" av Modest Moussorgsky där vår brassgrupp hade något av en huvudroll och också gjorde mycket bra ifrån sig. Kvällen avslutades med ett mäktigt fyrverkeri.


  • Söndag 1/7. Avresa 08.30 mot Heidelberg för båtresa på floden Neckar genom en mycket vacker natur med höga, lummigt skogsbeklädda berg på båda sidor och med den ena villan efter den andra i mångmiljonklassen klättrade uppför sluttningarna.

    Vid båtresans slut vidtog en längre promenad upp till högsta toppen där borgen Dilsberg ligger och från dess torn har man en omättligt vacker utsikt. På värdshuset blev vi trakterade med passerad grönsakssoppa, kyckling och jordgubbar, rena delikatesserna.
    I borgens huvudbyggnad som reparerats grundligt har inretts ett kulturcentrum där musikanter, målare och författare kan vistas på stipendium under några veckor. Det har Adam, elev vid musikskolan, gjort denna sommar.
    Med bussen for vi sedan till Haubtbahnhof i Heidelberg för att sedan på egen hand ströva omkring i turistmetropolen som vimlar av folk av alla de slag och inte heller saknas gatumusikanter och gycklare. Vi hittade en krog som gick i musikens tecken, åtminstone vad inredningen beträffar för där hängde musikinstrument av allahanda slag från taket, fiollampor, trumpeter, basuner och tubor.
    Vi hade fått goda råd och förmaningar att inte missa sista bussen till Hockenheim som enligt uppgift skulle avgå kl 21.16 så vi började vår promenad tillbaka i god tid för att hinna till station före 21. Där väntade vi på linjebussen länge och väl tills Bertil Holmström kom på den ljusa idén att titta på tidtabellen. Sista bussen skulle mycket riktigt avgå kl 21.16 men inte på söndagar så det blev att stuva in 25 pers i 6 taxibilar och susa fram på autobahn i 150 km/t och på led svänga upp framför hotellet. Alla kom hem välbehållna.

  • Måndag 2/7. På förmiddagen gjorde vi ett besök på Weldebräu. dvs ett ölbryggeri och fick en , ett inte helt färdigfiltrerat öl, men gott. Det gjorde oss till Zwickelmästare och vi tilldelades var sitt 'Zwickelzertifikat'.
    Bryggeriets speciella varumärke är de skruvade flaskorna.
    zwickel.jpg

    Em fria aktiviteter.
    På kvällen for vi till Weingut Becker i den lilla staden Malsch, strax utanför Heidelberg. Borgmästaren tog emot, hälsade oss välkomna och berättade lite om Malsch i allmänhet och Beckers vingård i synnerhet. Vi bjöds på förtäring och fick smaka på gårdens produkter.

    Brasskvintetten underhöll oss med god och välspelad musik och fick nu ett verkligt tillfälle att visa Gerhard, symfoniorkesterns dirigent, hur duktiga de är.

    Som avslutning på kvällen fick vi höra lite improviserad underhållning i form av jazzstandards framförda av en tillfälligt hopsatt sextett bestående av kompande Janne Hammarlund, Jonas Gullman och Örjan Lindgren samt blåsande Göran Larsson, Benny Walldner och Göran Hovlund. Mot slutet utökades sextetten med Michael Roos och Kjell Augustsson gjorde också ett bejublat framträdande både som sångare och klarinettist.

  • Fortsättning följer. Bilder tillkommer!

    Uppdaterad 2001-08-27

    Lennart Hillar